torsdag 8 oktober 2009

Bondgård

Idag har jag fått följa med på barnens skolutflykt till en ekologisk bondgård!
Vi åkte tunnelbana o buss och steg av i lantluft och fri springande höns! Hedemora höns, en gammal lantras, i olika färger som blänkte i solen. Tupparna gal och hönorna kacklade! Ett gäng höns satt i en gigantisk buske/ brett träd och där satt dom och vilade högt upp i träden! Vi fick klappa en tupp, titta på de starka fötterna med vassa sporrar, och fick veta att de är släkt med dinosaurierna! Att höns äter tex sand för att smälta maten tyckte barnen var spännande.

I ladugården fick vi träffa 3 kor, en SRB (Svensk rödbrokig) en Rödkulla och en Fjällko. Barnen fick se hur man gör när man mjölkar, vad man gör innan (tvättar spenarna) och efter (sprutar ngt som gör spenarna mjuka) det att man mjölkar korna! Att mjölken var varm, tyckte barnen var kul!
Det barnen kom ihåg efteråt, var när kon backade (mot rännan) lyfte på svansen och gjorde en ko-blaja! Ohh det stänkte!

Sen fick vi gosa med kalvarna som var 1 vecka gamla, så söta och gosiga!!!!
Vi fick titta och veta lite mer om två napp-får och självklart klappa nga katter!

Kul att få se 3 lantraser, Hedemora höns, Rödkulla och Fjällko! Vi fick veta att Rödkulla och Fjällkor inte har några horn och tänker själva! Det berättades också om en bonde i Lettland (eller om det var ett annat land intill?) som hade problem med att vargen tog korna...dom bytte till Rödkulla och problemet var löst! Rödkullor är tydligen smarta kor!
Det kanske är därför som dom gamla lantraserna har klarat sig? Är självständiga och det kanske är som Stickan alltid sa " att en gårdshund höjer intelligensen i familjen?"!!

Tänk om det funnits nga gårdshundar också, fast det är klart, dom kanske hade jagat efter de 8 rådjuren som i godan ro stod på gärdet intill?

Det avslutades med smörgås, ekologiskt: bregott, ost, youghurt och mjölk!

2 kommentarer:

Anna Dahl sa...

Det låter kul att vara på bondgård:))Vi har ju fått varg här i skåne och flera får har dödats.Som tur har inga av våra djur blivit skadade.
Hedemora höns är så fina.Själv har jag bland annat isbar höns.

Jenny Beckman sa...

Vilken härlig dag! det är klart att de borde haft en gårdshund bland lantraserna!